Vaalitaan veteraanien perintöä

Haluan osoittaa suurta kunnioitusta kaikille sankarivainajille, veteraaneille ja lotille. Teidän työllänne on yhteiskuntamme rakennettu ja suojattu. Nyt on meidän vuoromme pitää siitä huolta.

Meidän on hyvä muistaa nämä ylipäällikkö Mannerheimin päiväkäskyn viimeiset sanat talvisodan päätyttyä:

”Meillä on ylpeä tietoisuus siitä, että meillä on historiallinen tehtävä, jonka me edelleen täytämme; länsimaisen sivistyksen suojaaminen, joka vuosisatoja on ollut meidän perintömme, mutta me tiedämme myös, että olemme viimeistä penniä myöten maksaneet velan, mikä meillä siitä länteen on ollut.”

Olemme jo aikanaan valinneet olla osana läntistä yhteisöä ja talousaluetta, mikä joskus vaatii myös kompromisseja yhteisen edun nimissä. Esimerkiksi EU- ja NATO-jäsenyydet ovat Suomelle ehdottomasti hyödyllinen ja tarpeellinen asia. Ilman veteraanien perintöä emme välttämättä olisi EU:n jäseniä tai hakemassa nyt NATO:n jäsenyyttä. Näistä jäsenyyksistä huolimatta meidän tulee silti vaalia esimerkiksi EU:ssa meille tärkeitä asioita, kuten metsätalouden kokonaisuutta, maatalouden omavaraisuutta ja siihen liittyvää huoltovarmuutta. Nyt viimeisimpänä esimerkkinä Suomen etujen vastaisesta päätöksenteosta toimii EU-parlamentin hyväksymä energiatehokkuusdirektiivi, joka johtaisi pakkokorjauksiin 30-50 % koko Suomen asuntokannasta seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Päätöksentekoa pitää tietyissä asioissa jättää enemmän jäsenvaltioille. Yhtälailla kotimaassa valtion lainsäädännön tulee aiempaa paremmin mahdollistaa päätöksentekoa siellä missä tuloksetkin tehdään ja asiat tapahtuvat eli esimerkiksi kunnille ja yrityksille! Kun yritykset voivat hyvin, niin valtio ja kunnatkin voivat hyvin. Jokainen euro, minkä yrityksemme tuottavat lisää vähentää paineita talouden tasapainosta sopeuttamisen kannalta. Tämä, jos mikä on asia, johon kannattaa panostaa. Veteraanien perintönä me säilytimme itsemääräämisoikeuden ja vapauden, niin pidetään tästä kiinni kaikilla poliittisen päätöksenteon tasoilla ja vaalitaan sitä yhdessä, se on lopulta meidän kaikkien etu.

Koulutus on ollut Suomen kasvun ja menestyksen perusta ja siitä tulee jatkossakin pitää huolta. Osaamistaso on laskenut, kuten olemme julkisuudesta voineet jokainen lukea. Koulutus- ja osaamistasossa määrä ei korvaa laatua, eikä tutkintojen lukumäärä saa olla itsetarkoitus. Koulutuksen määrää ei saa kasvattaa laadun kustannuksella ja koulutuksen tulee vastata työelämän tarpeita. Esi-, alku- ja perusopetuksen tulisi olla ensisijainen kehityskohde, jotta jokaisella on riittävät perustaidot oppia heti alkumetreillä ja siirtyä aikanaan osaajana myös työelämään. Kuten Kokoomuksen eri vaaliohjelmissa mainitaan, niin koulutus kuuluu asioihin, joita tulee viimeiseen asti pitää leikkausten ulkopuolella. Pysäytetään osaamisen lasku ja käännetään se jälleen nousuun, sen me olemme velkaa aiemmille sukupolville.

Oma historiamme tuo meille perspektiiviä ymmärtää Ukrainan tämän hetkistä tilannetta. Suomen tulee tukea Ukrainaa sekä meneillään olevassa konfliktissa että sen jälkeisessä jälleenrakennuksessa osana kansainvälistä yhteisöä. Suomen antama tuki tulee toki mitoittaa käytössä oleviin resursseihin, eikä esimerkiksi Puolustusvoimien omaa suorituskykyä ja valmiutta saa vaarantaa. Hävittäjähankintaa sekä muita Puolustusvoimien hankintoja on välillä arvosteltu kovinkin sanoin. Ukrainan tilanteesta voimme kuitenkin nähdä, että tämä on aika pieni hinta turvallisuudesta ja demokraattisen yhteiskunnan säilymisestä. Toivotaan, että Puolustusvoimien valmiutta ei koskaan tarvitse kokeilla, mutta sen valmius tulee olla aina olemassa, mikäli pahin skenaario toteutuu. Silloin on liian myöhäistä alkaa valmistautua.

Nyt on meidän vuoromme jatkaa meille jätetyn tehtävän täyttämistä. Suomi on, ja tulee olemaan osa länsimaista sivistystä ja yhteisöä. Haluan, että huomisen Suomi on edelleen vastuullinen ja turvallinen.

Leevi Pursiainen
Eduskuntavaaliehdokas

Scroll to Top